06 - 425 37 633
ALS REGISSEUR EN DIRIGENT
als regisseur en dirigent
Geef ik echtheid, kwetsbaarheid, vrijheid en eigenwijsheid 

 

Als dirigent en regisseur nodig ik zangers en spelers steeds uit om klank en spel intuïtief en van binnenuit te laten ontstaan in plaats vanuit ‘hoe het hoort’ of hoe we het hebben bedacht. Dat vereist dat zij afstemmen op zichzelf, op hun binnenwereld en alles meenemen wat ze in zichzelf tegenkomen. Dan merken ze dat de muziek er al is. Dat je hem alleen nog hoeft te laten klinken. 

Ik kan zangers en spelers niets leren over hun eigen klank. Die kennen ze zelf het beste. Ik begeleid het proces, doe uitnodigingen, reik oefeningen aan zodat ze het vertrouwen, de vrijheid en ruimte in zichzelf vinden om te klinken van binnenuit. Dat vereist van mij als dirigent en regisseur een oordeelloze aanwezigheid en vertrouwen in de kracht van de ander. 

Image
Image

Ik focus op het proces en niet op het resultaat. Ook bestaan er geen fouten of valse noten, alleen ervaringen in het moment. Zo kun je in veiligheid leren en de vrijheid in jezelf vinden. In alles wat ik doe, maak ik gebruik van mijn kennis als professional en als mens. En ik doe het voor. Dirigeren en regisseren gaan over leiderschap, het voorbeeld en de spiegel zijn. In mijn eigen Zingen en Zijn inspireer ik door eigenwijsheid en vrijheid te geven, me kwetsbaar op te stellen en eerlijk en open te zijn over mijn diepste verlangens.

Ik werk o.a. met improvisatie via een bestaande melodie of script waar naar hartenlust op kan worden geïmproviseerd. Geen voorgeschreven partijen, wel de vrije en moeiteloze klank en ingeving van elke zanger en speler. Dan kan er zomaar meerstemmigheid en interactie in spel ontstaan. Want als we allemaal uniek en eigen zijn, dan is onze klank dat ook.

Met mijn eigen koor ‘Creatiekracht’ werk ik op deze manier. Creatiekracht is een uniek koor. Een uiting van mijn zielsverlangen om mensen te dirigeren naar eigenheid, vrijheid en autonomie. Naar het zingen van hun EigenWijs.


Als regisseur en artistiek leider van mijn muziektheaterproductie Koningskind maakte ik gebruik van oefeningen op het gebied van ineving, samenspel, focus en aanwezigheid. Hoe meer spelers verbinding voelen met zichzelf, hoe natuurgetrouwer hun spel.

Image
 Projecten
in de praktijk

Februari 2021 - oktober 2022: Artistiek leider Koningskind

Van 28 t/m 30 oktober 2022 speelde de door mij geschreven voorstelling Koningskind in de Bonifaciuskerk in Medemblik. Een prachtige voorstelling waarin spelers, zangers, koor en alle overige betrokkenen in diepe verbondenheid met zichzelf en elkaar de sterren van de hemel speelden en zongen. Een intensief traject onderbroken en uitgesteld vanwege de lockdown in december 2021, waardoor we een groot gedeelte van de cast moesten vervangen. Ik was verantwoordelijk voor de artistieke en zakelijke leiding Collega Margreet Drijver begeleidde het koor.
Het was een op allerlei vlakken een geweldige en leerzame en een groot succes. Een eerste stap in het schrijven, maken en produceren van een muzikale theatervoorstelling, die zeker een vervolg krijgt.

Image
Image

Oktober 2021 - maart 2023: Dirigent Hazeskoor

In oktober 2021 ging ik de uitdaging aan om het Hazeskoor te dirigeren. Een koor dat alleen liedjes zingt van Hazes senior. Een spannende nieuwe stap waarin ik niet alleen verantwoordelijk was voor het dirigeren en aansturen van het koor, maar ook het begeleidende combo. Op geheel eigen wijze vulde ik mijn rol in, wat leidde tot prachtige klanken van zowel koor als combo. Eén van de hoogtepunten was ons optreden in Paradiso in 2023.

November - december 2019: Kerstprojectkoor

December 2019 dirigeerde ik mijn eigen kerstprojectkoor. Een gelegenheidskoor opgericht om de kerstviering van Midwoud - Oostwoud muzikaal te ondersteunen. In zeven weken studeerden we bekende en minder bekende kerstliederen in. Het repertoire was vrolijk, uitbundig, meeslepend, ingetogen en bezinnend. Liedjes werden één- en tweestemmig gezongen. Ook was er veel ruimte voor improvisatie zodat koorleden in de gelegenheid waren om hun eigen klank te vinden. Een unieke werkwijze die aansluit bij het verlangen van ieder mens om te creëren vanuit zichzelf. Koorleden werden steeds uitgenodigd om hun eigen creatiekracht aan te boren en alle kwetsbaarheden die ze daarbij tegenkomen mee te nemen. Dit kerstprojectkoor was de opmaat voor mijn koor ‘Creatiekracht’. 

Image

November - december 2018: Kinderkerstkoor met muziekvereniging OKK

December 2018 stond ik voor het eerst in mijn leven als dirigent voor een koor. Het was een kinderkoor van 24 kinderen. Een project samen met muziekvereniging O.K.K. en leerlingen van basisschool De Koet. In zes weken studeerde ik samen met de kinderen alle liedjes in. Het was mooi om te zien hoe de groep steeds meer één geheel werd en de kinderen het ook voor elkaar gingen opnemen. Ook de repetities samen met het orkest waren een ware belevenis. Met als hoogtepunt het gezamenlijke concert in december. Wat een avontuur!