06 - 425 37 633

Blog

Inclusiviteit of exclusiviteit?

Een affiche op het toilet met de melding dat de organisatie gaat voor inclusiviteit. Dat ze haar deuren opent voor alle doelgroepen en er geen ruimte is voor racisme, homofobie, discriminatie etc.
 
Natuurlijk is de intentie heel mooi en helemaal helder. Deze organisatie komt uit voor waar ze in gelooft. Dat is geweldig en mag altijd!
 
Maar is dit nu werkelijk inclusiviteit?
 
Voor mij gaat inclusiviteit verder.
 
Inclusiviteit is:
Oordeelloos ruimte geven aan alles. Ook datgene wat niet past bij jouw belevingswereld, mening of identiteit. Het omvat licht, donker, positief, negatief, slachtoffer, dader, goed, slecht, anders denken en zijn en hetzelfde denken en zijn.
 
Het oordeelloos zien voor wat het is. Zonder invulling, uitsluiting, goedkeuring of afwijzing.
 
Het zien als een unieke uiting binnen de eenheid waarin we met zijn allen leven. SamenZijn in eigenheid.
 
En als we met zijn allen al in die eenheid zijn en bestaan, waar moet degene/hetgeen we willen uitsluiten dan heen? Waar en wanneer zijn zij niet in de eenheid? Dat is onmogelijk!
 
We kunnen verzinnen dat ze er niet bij horen, maar in de energie gaat het gewoon door. En waarom zou ik met mijn mening en gedrag wel mogen bestaan en erbij mogen horen en jij niet, of andersom?
 
Inclusiviteit is:
Ik zie jou! Ik zie jou in al je denken, gedrag, identiteiten, meningen en overtuigingen. Voor mij hoor je er helemaal bij.
 
Ik sluit jou binnen en zo ook mezelf.
 
En geloof me! Dit is het meest krachtige, heilzame en verbindende dat je kunt doen.
 
De erkenning van jezelf én de ander. De erkenning van jezelf ín de ander. De erkenning van de ander ín jezelf.