06 - 425 37 633

Blog

'Wei Wu Wei' in zingen

Sinds een tijdje heb ik zangles volgens de Lichtenberger Methode. Een holistische zangmethode die werkt met open en actief gewaar zijn.
 
Deze methode is niet gericht op ‘controle’ door motorische aanwijzingen, maar op ‘controle’ door bewustzijn, overgave en vertrouwen. Erop vertrouwen dat alles er reeds is en er niets bewerkstelligd hoeft te worden. Vertrouwen op het zelfregulerend vermogen van de stemfunctie, waardoor er een spontane, moeiteloze en vrije klank kan ontstaan.
 
Ook al klinken overgave en controle als tegenstellingen, uit eigen ervaring in mijn dagelijks leven weet ik dat het echt werkt. Overgave gaat niet over inactief zijn of niets doen. Het is actief aanwezig zijn bij en gewaar zijn van wat je voelt en ervaart in jezelf. Het oordeelloos door je heen laten gaan, zonder iets te willen oplossen, vasthouden of fixen.
 
Vanuit daar kunnen spontane ingevingen voor handelen en dienende interventies ontstaan. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je op jezelf zult vertrouwen. Controle door het uitoefenen van macht op iets of iemand buiten je is dan niet meer nodig. De controle zit er in dat je vertrouwen voelt in jezelf.
 
Tijdens mijn opleiding familie opstellingen leerde ik over het Taoïstische principe ‘wei wu wei’. Dat gaat hier ook over. ‘Doen door niet te doen’. Een spontane, natuurlijke en moeiteloze manier van handelen vanuit actief gewaar zijn en aanwezigheid. En ook in de opleiding tot stembevrijder en vele workshops die ik heb gevolgd/volg stond en staat aanwezigheid centraal. Nu pas ik het toe bij alles wat ik doe (relaties, lesgeven, coaching, stembevrijding, dirigeren, regisseren etc.).
 
Het is echt een feestje om ook tijdens mijn zanglessen hier mee bezig te zijn (als leerling). Om via de toegewijde begeleiding en doorvoelde en doordachte uitnodigingen van mijn zangdocente me steeds weer over te geven aan de wijsheid en intelligentie van mijn zangsysteem: mijn lichaam en stemapparaat.
 
Om me steeds bewust te zijn van de ‘doener’ in mij. De doener die iets wil bewerkstelligen ter compensatie van een (on)bewuste conditionering, overtuiging, patroon of gemis. ‘Hard werken in niet hard werken’, noemde ik het begin dit jaar. Het vereist continue aandacht, inspanning en focus op mezelf.
 
En geloof me, zingen is een geweldige manier hiervoor! Hier kom ik al mijn conditioneringen en overtuigingen tegen. Verstoppen is niet mogelijk, het is direct hoorbaar. Ik ben totaal hoorbaar. Logisch ook! Want er is geen scheiding. Mijn zingen en ik zijn één.
 
Dus! Kan ik in overgave vertrouwen op mijn systeem? Kan ik me laten zingen in plaats van er hard aan te trekken? Me gewoon niet bemoeien met de klank of een klank willen forceren waarvan ik denk dat die het moet worden om succesvol te zijn. Kan ik nieuwsgierig, vloeibaar, open en zonder verwachting zijn en mezelf dan zomaar verwonderen.
 
Want tsjonge, tsjonge als ik dat doe, dan is er magie! Een heldere, open, kwetsbare, volle en gedragen klank die vrij mag klinken.
En dat is zeer besmettelijk! Want hoe vrijer mijn klank mag klinken, hoe vrijer ik anderen ook kan laten in het ontdekken en uiten van hun klank, in elke vorm, uiting of gedrag.
Dus volgend jaar ga ik nog even lekker door met het creëren van ruimte en flow in Zingen en Zijn!
 
Wil je dit ook een keer ervaren? Je bent van harte welkom voor een sessie (stembevrijding, systemisch werk of coaching)
P.S. Voor de duidelijkheid, ik geef geen zangles volgens de Lichtenberger Methode en dat is ook niet mijn intentie. Daarvoor kun je terecht bij Damaris Kort, www.damariskort.nl