06 - 425 37 633

Blog

Een verfrissende en systemische kijk op het hitteplan

Het is weer warm in Nederland, dus hebben we code oranje en is er een hitteplan. De meningen over het betuttelende hiervan circuleren al enige tijd op Social media. Een overheid die blijkbaar geen vertrouwen heeft in de kracht en het gezonde verstand van haar burgers. Iedereen is vrij om hier iets van te vinden en zijn mening te hebben. Maar als wij hierin werkelijk verandering willen, dan is het zaak om te focussen op onszelf en de weg naar binnen te gaan.
 
Vraag jezelf eens af. Waar vertrouw en zie ik mezelf en de ander nog niet in mijn/zijn kracht? Waar doe ik nog betuttelend naar iemand door me te bemoeien met de keuzes die hij/zij in zijn leven maakt? Waar zeg ik nog tegen mezelf of een ander: “Zou je dat nu wel doen? Kijk je wel uit! Doe je wel goed je best! Doe je wel voorzichtig!”.
 
Weet dat alles met elkaar verbonden is en wij een ongekende en oneindige invloed hebben op elkaar. Het gebrek aan (zelf)vertrouwen en kracht en de zorg en angst die wij (veelal onbewust) voelen, komt in de onderstroom mee in alles wat wij zeggen of doen en heeft effect op onszelf en de ander. Wij zijn één systeem, één geheel. Letterlijk één en dezelfde!
 
Dit zeg ik niet zomaar. Ik ervaar het keer op keer in systemische sessies die ik doe in mijn praktijk. Regelmatig sta ik dan zelf representant voor een vader of moeder.
 
Ik ervaar hoe een moeder zwakker wordt, als de dochter haar niet vertrouwt in haar kracht. Als de dochter wil blijven dragen voor haar moeder, in plaats van te focussen op haar eigen last. Als zij niet naar haar moeder de woorden “Ik laat jouw lot bij jou” kan voelen en uitspreken.
 
Ik ervaar hoe een vader krachtiger wordt en letterlijk rechterop gaat staan als de dochter voor zichzelf uitkomt, ruimte neemt en in haar kracht gaat staan.
 
Ik ervaar het in mijn eigen gezin. Het effect op mijn gezinsleden als ik in mijn angst zit, mezelf en hen niet vertrouw, niet volledig uitkom voor mezelf en terughoud in de liefde die ik ben. En ook het effect als ik dat wel doe.
 
Met als grote bonus dat hoe meer ik het wel doe. Hoe meer ik vertrouw op mijn kracht en eigenheid en daar ook voor uitkom, hoe meer zelfvertrouwen ik ervaar en hoe vrijer ik mijn gezinsleden/de ander kan laten.
 
Zelfvertrouwen = zelf vertrouwen voelen en zelfliefde = zelf liefde voelen. Mijn gezinsleden leven voor zichzelf. Net als ik. Wij hoeven niets voor elkaar te doen of op te lossen. En in die vrijheid, liefde en kracht ontmoeten wij elkaar en groeien wij. Dat is elke dag een feestje en ook hard werken. Aan mezelf.
 
Als ik iets vind van de ander of als ik iets buiten me wil veranderen of weg wil hebben, dan ga ik voorbij aan iets in mezelf. Als ik de ander niet vertrouw in zijn eigenheid en kracht, dan vertrouw ik eigenlijk vooral mezelf niet (logisch ook, want het is één en hetzelfde). Ik wil dan iets in mezelf ontlopen (een gevoel, gedrag, gedachte, overtuiging). Maar het is MIJN last. Die mag ik ontvangen, dragen, voelen, onderzoeken en oplossen in mezelf. Dit brengt me altijd bij het ervaren van (meer) kracht, liefde, vreugde en zelfvertrouwen.
 
En als ik mezelf vertrouw in het dragen van alles, dan kan ik ook de ander daarin vertrouwen. Als ik zelf niets meer uit de weg wil gaan, hoef ik dat ook niet meer te willen voor de ander. Niets fixen, healen of oplossen. Aanwezig blijven bij wat er is, verbinden met mezelf en vanuit daar mijn eigenheid in de wereld zetten.
 
Zo heb ik (en jij) niet alleen invloed op mijn gezin, maar op het hele systeem waarin wij leven. De maatschappij, de wereld, het universum. En zij tonen ons ook altijd eerlijk waarvan wij ons nog niet bewust zijn. Wat wij nog buitensluiten in onszelf.
 
Kijk naar de wereld! Wat zie en ervaar je? Gebrek aan liefde, vrijheid en verbinding? Oorlog, angst, boosheid, stress, verwijt, slachtoffers, daders, hebzucht of zoals hierboven beschreven betutteling en gebrek aan vertrouwen? Dát is wat wij collectief geven en creëren, bewust en onbewust.
 
Dus heb je ergens een mening over en wil je verandering? Focus op jezelf. Op al je denken, handelen, voelen en emoties. Word je totaal bewust van jezelf.
 
Draag je eigen last, ga verder dan je mening en neem verantwoordelijkheid voor het gat dat jij ziet. Vul het gat door datgene te geven wat jij mist in de wereld. In handelen, voelen en denken. Verander de wereld van binnenuit en niet van buiten naar binnen. Geef jezelf en jouw eigenheid onvoorwaardelijk en laat een ander vrij.
 
Als je bewust (en vrij) bent van je eigen last, dan heb je ook niets meer van de ander nodig. Dan voel en ervaar je alles wat je verlangt in jezelf en kun je vanuit daar geven. Liefde, vertrouwen, kracht, eigenheid, vreugde, overvloed. Totale vrijheid! Oh wat een geschenk! En je creëert met jouw eigenheid mee aan de wereld.
 
Dus focus op jezelf, onderzoek en voel! Geef zelf alles wat je wilt ervaren en het zal er zijn! Want jij BENT er!