06 - 425 37 633

Blog

De grootse vreugde van Mijn EigenWijs op de piano!

 
Ter voorbereiding op de zangavond met mijn koor, verzon ik vorige week op de piano een mooie opeenvolging van akkoorden, waarop de koorleden hun eigen melodie konden zingen.
Vervolgens sloeg ik hier zelf mee aan het improviseren op de piano. Het gebeurde gewoon. Intuïtief, zonder erover na te denken stapte ik in mijn eigen vrijheid. En het smaakte naar meer.
 
In de zaal waar ik met mijn koor zing, staat een prachtige akoestische piano. Dus toen iedereen weg was, maakte ik nog even van de gelegenheid gebruik om verder te gaan waar ik die middag was gebleven.
 
En daar zat ik dan... in mijn eentje achter de piano en ik speelde en speelde. Vrij, onbevangen, vanuit verlangen en aanwezigheid. Alle remmen gingen los. Soms struikelden mijn vingers over elkaar en het mocht er allemaal zijn! Het heeft heerlijk geklonken. Uit de vorm en in de vrijheid deed ik allerlei ontdekkingen om mee aan de slag te gaan en te polijsten. En vooral genoot ik volop van mezelf en alles wat er was!
 
Ik VOELDE me een pianist! Los van wat ik deed of hoe het klonk. Ik gaf mezelf vrij vanuit een diep verlangen. En in dat voelen, vrij geven en volgen van mijn verlangen zit de perfectie. Want ik ben degene die het voelt en ervaart, los van wat een ander ervan vindt en zegt.
 
Ik voelde vreugde over de ongekende ruimte die ik in mezelf had gevonden. Dat ik alle passie, liefde, vuur en gedrevenheid in mij hoorbaar maakte op de piano. Dat IK hoorbaar was. Trouw aan mijn verlangen om piano te spelen van binnenuit. Zoals alleen ik kan.
 
Ik voel dankbaarheid over het proces dat ik daarin ben aangegaan. Mezelf steeds weer uitnodigen en uitdagen om verder te gaan dan het bekende. In het niet weten en het gat te springen. Want ook al weet ik heel goed dat alles al in mij zit, in het piano spelen kon ik dat nog niet belichamen. Ik zette mijn hoofd ertussen, had een verwachting over mezelf en mijn spel. Over hoe het moest klinken en dat het/ik dan geslaagd was.
 
Maar ik was vastberaden om, in en met dit alles, Mijn EigenWijs te vinden in het pianospelen. En dan zijn er gelukkig mensen zoals Sabine Mantel en Folkert Hofstra die mij met al hun verlangen, kennis, kunde, en inspiratie helpen bij dit proces. En ook in mijn pianolessen van Annemieke Zuurbier heb ik veel geleerd waar ik nu op terug kan vallen.
 
Maar het allerbelangrijkste instrument ben ik, zijn wij, toch altijd zelf. Mijn moed, passie, gedrevenheid om mezelf compleet serieus te nemen. Mijn urgentie en noodzaak! Om grenzen te verleggen, ruimer te worden en ten allen tijden trouw te blijven en zijn aan mijn verlangen en mijn zin. Walk my talk! No matter what!
 
En jij? Waar voel jij urgentie en noodzaak over? Durf je ervoor te gaan met alles wat je daarin tegenkomt?
 
Je bent van harte welkom om ermee te Zingen, te Zijn en meer ruimte in jezelf te vinden❤️
 
En voor de pianisten onder ons....
 
De akkoordenprogressie was: Am-Em-F-G. Voel je vrij om hier je eigen improvisatie op te spelen.
 
Mocht je er een opname van willen sturen. Ik ontvang hem met open armen?‍♀️