06 - 425 37 633

Blog

Beperking is overvloed

Afgelopen donderdag mochten wij met het Hazeskoor zingen bij Leekerweide, een zorginstelling voor mensen met een beperking. Het was mijn vuurdoop als hun dirigent bij een optreden.
 
Ik had al gehoord dat dit erg leuke avonden zijn, waarbij het koor spontaan wordt uitgebreid met enthousiaste en uitbundige zangers uit het publiek. Zo ook afgelopen donderdag. Een heerlijke vrije en uitbundige sfeer om jezelf in te ervaren.
 
Vlak naast mij zong een vrouw uit volle borst en met hart en ziel mee. Volledig naast de toon van de melodie ging ze helemaal op in zichzelf en het moment. Zonder zich druk te maken over wat iemand van haar vond, of het/zij wel goed genoeg was, of het wel haar plaats of tijd was, kwam ze uit voor haar verlangen om te zingen. Ze gaf werkelijk alles wat ze had. Vol overgave.
 
Ik kreeg er een brok van in mijn keel. Ze raakte me in het diepste van mijn ziel en verlangen. Verlangen om, net als zij, onvoorwaardelijk en vol overgave mezelf te geven. In alles!
 
En als je dat doet, dan gaat het niet meer over mooi, lelijk, zuiver of vals. Dan gaat het over passie en echtheid. In het ontvangen van mijn eigen verlangen, kon ik de schoonheid van haar zingen ontvangen. Het was zo ontzettend prachtig om te zien en horen.
 
Mooi, lelijk, goed, slecht, zuiver of vals zijn overtuigingen bedacht door ons verstand. Onze ziel heeft daar geen weet van. Die gaat alleen maar over verlangen, echtheid en eigenheid. Over allesomvattende liefde!
 
Als je dat toelaat in jezelf, dan kun je de liefde en overvloed horen in alles. Dan ervaar je perfectie in elke imperfecte noot van jezelf en de ander. Want in elke situatie is er altijd maar één die je ervaart en dat ben je zelf. Je ervaart altijd jouw eigen reactie en gevoel op en over elke situatie en ervaring.
 
Ik zie elke situatie en ervaring dan ook als uitnodiging om mezelf onvoorwaardelijk te geven vanuit mijn verlangen en gevoel. Liefdevol en overvloedig te genieten van alles wat ik doe, hoe ik het ook doe. Om mezelf te ervaren in het geven, zonder iets te hoeven bewijzen en verwachting van het resultaat. Daarin kunnen we elkaar steeds inspireren en aanmoedigen. Niet door iets te fixen of op te lossen, maar door onze eigen ruimte in te nemen en te stralen in al onze pracht, kracht en schoonheid.
 
En inspireren was precies wat deze vrouw donderdagavond deed. Ik had me al voorgenomen om deze avond vooral te gaan genieten. Natuurlijk vond ik het spannend. Maar het wordt alleen nog maar spannender als je jezelf van alles gaat opleggen. Als je je geloof in jezelf afhankelijk maakt van de prestatie of wat een ander daarvan vindt. Kortom, als je je laat leiden door je verstand in plaats van je verlangen en gevoel. Ik heb daarin zeker al stappen in gemaakt, maar er is altijd ruimte voor meer overvloed en genieten.
 
Met haar uitbundige en zorgeloze zingen vanuit haar hart, moedigde deze vrouw mij aan om die ruimte te pakken. Om me nog dieper te verbinden met mezelf en me vanuit daar te geven. Door haar innerlijke aanraking, richtte ik me op en stapte in mijn eigen overvloed. Trots als een pauw stond ik daar. Heerlijk genietend van mezelf als dirigent. Wat er ook gebeurde of hoe ik het ook deed.
 
Ja! Laten we vaker ons verstand beperken, zodat we kunnen voelen en afstemmen op de overvloed die al in ons is en deze onvoorwaardelijk en vrij geven.
 
En!! Laten we ook de overvloed zien en voelen in ons verstand. In al die meningen, oordelen en overtuigingen over goed, slecht, mooi, lelijk, vals, zuiver en wat we allemaal wel of niet zouden moeten doen, laten en kunnen om te slagen als mens hier op aarde.
 
Laten we ons overvloedig voelen in de beperkingen die we onszelf opleggen. Voelen hoe lief we eigenlijk zijn in ons eigen gedoe. Want het gaat over hetzelfde. De beperking is overvloed. Ook daaronder zit verlangen. Verlangen naar liefde, vrijheid, ertoe doen en jezelf uiten en geven in al je originaliteit.
 
Door ook de beperkingen onvoorwaardelijk te ontvangen, komt er steeds meer ruimte voor ons verlangen én voor de mogelijkheid om dit verlangen in alle vrijheid zelf te vervullen. Een overvloedige ervaring van jezelf. Wat een rijkdom!