06 - 425 37 633
ALS DIRIGENT
als dirigent
Geef ik echtheid, kwetsbaarheid, vrijheid en eigenwijsheid 

 

Als dirigent nodig ik zangers steeds uit om de klank intuïtief en van binnenuit te laten ontstaan in plaats vanuit ‘hoe het hoort’ of hoe we het hebben bedacht. Dat vereist dat zangers afstemmen op zichzelf, op hun binnenwereld en alles meenemen wat ze in zichzelf tegenkomen. Dan merken ze dat de muziek er al is. Dat je hem alleen nog hoeft te laten klinken. 

Ik kan zangers niets leren over hun eigen klank. Die kennen ze zelf het beste. Ik begeleid het proces, doe uitnodigingen, reik oefeningen aan zodat ze het vertrouwen, de vrijheid en ruimte in zichzelf vinden om te klinken van binnenuit. Dat vereist van mij als dirigent een oordeelloze aanwezigheid en vertrouwen in de kracht van de ander. 

Image

Ik focus op het proces en niet op het resultaat. Het vinden van je eigen klank kent geen vaststaande tijd. Ieders eigen tempo telt.  Ook bestaan er geen fouten of valse noten, alleen ervaringen in het moment. Zo kun je in veiligheid leren en de vrijheid in jezelf vinden. In alles wat ik doe maak ik gebruik van mijn kennis als professional en als mens. En ik doe het voor. Dirigeren gaat over leiderschap, het voorbeeld en de spiegel zijn. In mijn eigen Zingen en Zijn inspireer ik door eigenwijsheid en vrijheid te geven, me kwetsbaar op te stellen en eerlijk en open te zijn over mijn diepste verlangens.

Daarnaast werk ik met improvisatie. Via een bestaande melodie waar naar hartenlust op kan worden geïmproviseerd. Geen voorgeschreven partijen, wel de vrije en moeiteloze klank van elke zanger. Dan kan er zomaar meerstemmigheid ontstaan. Want als we allemaal uniek en eigen zijn, dan is onze klank dat ook.

Met mijn eigen koor ‘Creatiekracht’ werk ik op deze manier. Creatiekracht is een uniek koor. Een uiting van mijn zielsverlangen om mensen te dirigeren naar eigenheid, vrijheid en autonomie. Naar het zingen van hun EigenWijs.

 Projecten
in de praktijk

In 2018 en 2019 heb ik twee projecten gedaan als dirigent. Projecten die me dichter bij mezelf brachten en waarin ik me dieper heb verbonden met mijn eigenwijze manier van dirigeren.  

November - december 2019: Kerstprojectkoor

December 2019 dirigeerde ik mijn eigen kerstprojectkoor. Een gelegenheidskoor opgericht om de kerstviering van Midwoud - Oostwoud muzikaal te ondersteunen. In zeven weken studeerden we bekende en minder bekende kerstliederen ingestudeerd. Het repertoire was vrolijk, uitbundig, meeslepend, ingetogen en bezinnend. Liedjes werden één- en tweestemmig gezongen. Ook was er veel ruimte voor improvisatie zodat koorleden in de gelegenheid waren om hun eigen klank te vinden. Een unieke werkwijze die aansluit bij het verlangen van ieder mens om te creëren vanuit zichzelf. Koorleden werden steeds uitgenodigd om hun eigen creatiekracht aan te boren en alle kwetsbaarheden die ze daarbij tegenkomen mee te nemen. Dit kerstprojectkoor was de opmaat voor mijn koor ‘Creatiekracht’. 

Image

November - december 2018: Kinderkerstkoor met muziekvereniging OKK

December 2018 stond ik voor het eerst in mijn leven als dirigent voor een koor. Het was een kinderkoor van 24 kinderen. Een project samen met muziekvereniging O.K.K. en leerlingen van basisschool De Koet. In zes weken studeerde ik samen met de kinderen alle liedjes in. Het was mooi om te zien hoe de groep steeds meer één geheel werd en de kinderen het ook voor elkaar gingen opnemen. Ook de repetities samen met het orkest waren een ware belevenis. Met als hoogtepunt het gezamenlijke concert in december. Wat een avontuur!