06 - 425 37 633

Blog

Een dapper hart en de Nieuwe Wereld

Afgelopen zomer zag ik de film Braveheart. Een film over de onderdrukking van de Schotten door de Engelsen waarin een schotse ‘held’ uiteindelijk een opstand tegen de Engelsen leidde. De intriges waren niet van de lucht en schijnbare bondgenoten van de Schotten, probeerden vervolgens hun eigen voordeel te behalen om op hun manier weer macht over anderen uit te oefenen. Gewoon weer hetzelfde toneelstuk met andere hoofdrolspelers.
 
Ik vroeg me toen af wat nu eigenlijk de zin is van oorlog en van strijd. Ook in relatie tot deze tijd waarin we te maken hebben met onderdrukking, macht en daaruit voortvloeiende strijd. Leidt dit nu tot diepgaande verandering. Is dat waar dapper zijn over gaat of kan het ook anders? Is het tijd voor een ander soort dapperheid? De dapperheid van ons hart en de weg van de Liefde. De liefde die ons leidt naar een Nieuwe Wereld.
 
Ik leef al een tijdje in deze Nieuwe Wereld. Hij is prachtig! Er is geen straf en ook geen beloning. Wel oordeelloze liefde naar jezelf en de ander. Een bedding waarin je in alle vrijheid en met eindeloze focus op jezelf kunt ontdekken hoe jij jouw bestaan hier op aarde kunt vormgeven. Hoe jij jezelf kunt geven: jouw lied, jouw unieke talent, jouw liefde in vorm. Hoe jij kunt creëren.
 
En weet je?! Die wereld zit in ieder van ons. Wij zijn zelf de toegangspoort tot die wereld. Maar hoe kom je daar dan?
 
De eerste stap is alles wat er gebeurt te zien als liefde, een uiting van liefde. Oordeelloos en compromisloos. Dat betekent niet dat je het er mee eens hoeft te zijn, maar eerder dat je stilstaat en aanwezig bent om te ontvangen wat zich in jou aandient. Alle oordelen, gedachten, emoties en gevoelens zonder dat die weg hoeven of anders hoeven te zijn dan het is. Zonder dat de ander anders hoeft te zijn. Liefde omarmt alles en sluit niets buiten. Vanuit daar kun je zien dat alles één is en hetzelfde. Die ander ben je zelf. De krachten die ik in de ander veroordeel en bewonder zijn ook in mij. Ik kijk gewoon in de spiegel. Dit vereist zelfbewustzijn, focus op jezelf, moed, zelfliefde en kracht. Dit vereist een dapper hart!
 
Een dapper hart om te blijven staan in liefde en vanuit daar te reageren. Het is veel makkelijker om boos te worden op de ander, de ander te veroordelen en te willen dat die verandert. Boos worden mag gewoon. Woede is een hele krachtige en grensverleggende emotie. Ik geef hem daarom aan mezelf en gebruik hem voor mezelf.
 
Daarnaast is het ook zo dat we alleen onszelf kunnen ervaren. Als ik liefde geef, ben ik degene die liefde ervaart. Als ik verzet geef, ervaar ik verzet. Dus er is er ook maar één die iets kan veranderen aan mijn ervaring. Ikzelf!
 
Klinkt heel logisch toch! Ik geef een aantal voorbeelden van hoe ik het toepas in mijn leven.
 
 Ik geef compassie aan Grapperhaus die door de ervaring met zijn eigen huwelijk tot inzicht komt over de impact van zijn eerdere woorden en handelen rondom coronamaatregelen. Door de compassie te geven, ervaar ik mijn eigen compassie. Met diezelfde compassie blijf ik liefdevol naar mezelf als ik tot een inzicht kom over een stevige overtuiging in mezelf. Geef ik mezelf liefdevol toestemming om steeds te blijven ervaren en nieuwe inzichten te blijven opdoen.
 
 Ik kijk naar de focus, toewijding, het commitment en doorzettingsvermogen waarmee Rutte, de Jonge, Maurice de Hond, de mensen van Viruswaanzin en Trump op hun eigen manier volharden in hun missie voor een veilig en gezond Nederland. Ik ontvang die krachten, maak ze me eigen (ik kijk in de spiegel naar mezelf, dus alles wat ik in de ander zie, is ook in mij) en gebruik ze om mijn eigen missie op mijn manier in de wereld te zetten.

Mijn missie is eigenwijsheid. Op mijn unieke manier breng ik mensen in contact met zichzelf en laat ze vertrouwen op hun eigenheid, grootsheid en kracht. Op de ultieme waarheid in zichzelf. Dit doe ik door het dirigeren van een koor (dat ik zelf heb opgezet), het geven van lessen, cursussen en workshops. Al deze mensen kunnen vervolgens weer op hun eigen manier hun talent, liefde en lied in de wereld zetten. Zo ontstaat er steeds meer eigenwijsheid, eigenheid, echtheid en onafhankelijkheid in de wereld. Maar het belangrijkste is dat ik mezelf ervaar door dit te doen. Dat ik mezelf geef, het lied geef dat in mij is.
 
Ik voel mijn frustratie (woede) over het machtsvertoon, de onvrijheid en verdienmodel rondom het vaccin en kijk hoe ik zelf omga met dit soort dingen. Geef ik mezelf en anderen volledige vrijheid, wat doe ik met geld en geld verdienen? Ik vraag mezelf wat zou ik willen en gebruik de woede die ik voel om te handelen naar mijn inzichten. Zo betalen mijn koorleden niet als ze niet op een repetitie komen waardoor ze elk moment vrij zijn om te besluiten waar ze willen zijn. Als leerlingen of cursisten het niet kunnen betalen, betalen ze minder of soms zelfs niet. Mijn geven is niet afhankelijk van geld of iets buiten mij. Tijdens repetities vraag ik absolute bereidheid om bij jezelf te zijn, daaraan doe ik geen concessies (daar heb ik wel wat stevigheid en woede voor nodig). Mensen die dat niet willen, zijn vrij om te gaan met diep respect van mijn kant. Zo geef ik mezelf de vrijheid om helemaal mezelf te zijn en de ander ook.
 
Ik besteed al mijn tijd en energie hieraan. Ik ben niet bezig anderen te veranderen, ik zet in de wereld wat ik wil ervaren. Ik laat het systeem het systeem en doe mijn eigen ding. En elke keer als ik dit doe, stroomt de liefde door me heen. Ervaar ik mezelf, onafhankelijk van iets of iemand buiten mezelf.
Ieder van ons heeft de kracht om in de wereld te zetten wat hij wil ervaren. Om zijn missie vorm te geven. Iedere missie is uniek. Iedereen heeft iets unieks te geven. Ook al lijkt het op elkaar, het is nooit hetzelfde anders zou jij hier niet zijn.
 
Stel je voor dat wij allemaal in de wereld zetten wat wij willen ervaren! Ons eigen lied zingen. Ons uiten voor onszelf in plaats van tegen een ander. Voor liefde (voor dieren, mensen), vrijheid, eigenwijsheid, onafhankelijkheid, vreugde, rust, plezier, spelen, gezondheid, ruimte, kracht etc. Wat een mooie bundel aan ervaringen wordt dat bij elkaar zeg! Dan schrijven we een heel nieuw toneelstuk. Dan creëren we een Nieuwe Wereld!!!