06 - 425 37 633

Blog

Het koor en de harmonie van het leven

Heb je je wel eens afgevraagd wat een koor eigenlijk is? Wat het voor jou is? Ik neem je mee in mijn kijk op een koor en het leven.
 
Een koor bestaat uit mensen die houden van zingen en van samen zingen. Soms eenstemmig, maar meestal 2-, 3-, 4- of tot wel 8 -stemmig. Niet zelden zijn deze stemmen het hartgrondig met elkaar oneens. Ze zingen hun eigen toon, klank, melodie en soms ook nog eens een compleet ander ritme. Gezamenlijk komen ze tot een oor- en hartstrelende harmonie. Dat vereist veel toewijding, hard werken en liefde en respect. Toewijding en hard werken om je eigen stem te kunnen zingen. Liefde en respect voor jezelf en de andere stemmen die klinken. Samen maak je de harmonie.
 
De wereld bestaat ook uit mensen met allemaal eigen stemmen, tonen, melodieën en ritmes. Dan noemen we het kennis, meningen, overtuigingen, visies, denkwijzen, plannen, ideeën en acties. Dat is altijd al zo en deze tijd maakt het nog zichtbaarder. Corona stelt ons voor grote uitdagingen en iedereen reageert op zijn eigen manier. Bedrijven worstelen, stoppen of gaan failliet, mensen verliezen hun baan, gooien het roer om, doorbreken patronen, vinden zichzelf opnieuw uit. Koren gaan op zoek naar andere repetitieruimten, splitsen repetities, stoppen tijdelijk, gaan online repeteren, er ontstaan nieuwe inspirerende projecten. Iedereen zingt zijn eigen stem ten dienste van de muziek en het leven.
 
Ik vind dat geweldig om te zien. Want het maakt niet uit. Alles is even waardevol. Bijvoorbeeld of een koor nu stopt, fysiek bij elkaar komt of online verder gaat. Het gaat allemaal over zingen. En ook over gezondheid. Je kunt stoppen en doorgaan vanwege gezondheid van de leden. Het hangt er maar net vanaf hoe je erin staat, wat je gelooft, welke mening of overtuiging je hebt; wat jouw stemsoort is.
 
Ik gebruik andere stemmen om te voelen en te kijken wat voor mij klopt. Als klankbord en inspiratie om meer te weten te komen over mijn stem en die vervolgens te laten klinken. In respect voor alle andere stemmen. Ik uit mezelf voor mezelf en niet tegen anderen. Anderen hoeven het niet met mij eens te zijn en ik niet met hen. Ik kan mijn ding doen zonder dat een ander hoeft te veranderen. Het lukt me nog niet altijd hoor, maar door liefdevolle toewijding en heel veel oefening lukt het me steeds beter. En het mooie is: het toelaten van al die eigenheid creëert verbinding, vertrouwen, mogelijkheden en harmonie.
 
Door de meerstemmigheid van de (koor)muziek toe te laten in ons dagelijks leven kunnen we gezamenlijk een ongekend krachtige, grootse, liefdevolle, oor- en hartstrelende harmonie ten gehore brengen: DE HARMONIE VAN HET LEVEN!!!!!
 
Iedereen kan meezingen!